Welkom

Een ieder met een aanspanning kan lid worden van de vereniging. Ook als u niet in het bezit bent van een rijtuig met paard(en) bent u van harte welkom als lid. 
Als u actief wil deelnemen dan is een koetsiersbewijs wenselijk. Heeft u geen koetsiersbewijs, maar wel ervaring neem dan contact op met onze voorzitter of de secretaris.

Neem gerust contact op met één van onze bestuursleden voor eventuele vragen. Wij wensen u als belangstellende alvast veel plezier en voor onze leden geldt:

Geniet bij het bekijken van foto's en de rit verslagen.

Het bestuur

Voorzitter: Jaap Lap

Secretaris:   Henni Smit

Penningmeester: Peter Hoffer

Bestuurslid en ringsteekevenementen: 
Marianne Wijdenes

Bestuurslid en gezelligheidsritten:
Frans van der Blonk

Bestuurslid en beheer Facebookpagina: 
Ellen Wijdenes

 

Ons e-mailadres is: [email protected]

p/a van de vereniging:
Gildelaan 17, Medemblik
K.v.K. Alkmaar V 634405
IBAN NL73 RABO 0177 8640 52
www.vapnh.nl  

Historie

Vrienden van het Aangespannen Paard Noord-Holland.

De vereniging is opgericht op 29 april 1967 in Schoorl en heette toen eigenlijk: Vrienden van het aangespannen paard Noord-Holland boven het IJ”.

Toen in 1978 statutenwijzigingen werden doorgevoerd, is “ boven het IJ” vervallen, omdat wij toen ook veel leden hadden beneden het Noordzee kanaal en in Zuid-Holland, Het doel van de vereniging is het rijden met en onderhouden van rijtuigen, het verhogen van de kennis over het rijden met aanspanningen, het in stand houden van het Traditionele Gerij, het organiseren van ritten en ringsteekwedstrijden en andere evenementen.

 

Oprichters toen waren de heren
Thijs Veldt [oud wethouder in Bergen] voorzitter,
Paul van Kesteren [toen Alkmaar] secretaris;
Klaas Jzn Paarlberg [Schoorl] vice-voorzitter; 
Ben Brinkman [Assendelft]
Cor Beets [Purmer] 
J. Brinkman [Assendelft].

De voorzitters zijn achtereenvolgens geweest:
Thijs Veldt                                        [1967 – 1976]
Koos Schekkerman                        [1976 – 1977]
Loek van Bronkhorst                      [1977 – 1989]
Jan Kostelijk                                     [1989 – 1990]
Jan Spelt                                           [1990 – 2004
Carli Bilars                                        6 maanden
Loek van Bronkhorst                      [2004 – 2007]
Jaap Mus                                           [2007 – 2014]

Elias Peetoom                                  [2014 - 2020]

Jaap Lap                                            [2020 - heden]


Gezelligheidsritten

Op het ogenblik worden jaarlijks enkele gezelligheidsritten gehouden, waarbij niet alleen met authentieke rijtuigen gereden wordt, maar ook andere wagens gebruikt mogen worden, als het maar veilig is en correct.

Ringsteekwedstrijden

Ook worden door VAPNH in drie verschillende plaatsen ringsteekwedstrijden georganiseerd, waarvan de eerste wedstrijd plaatsvond in Alkmaar in 1972 en tot heden toe nog steeds op 8 oktober tijdens de viering van Alkmaars Ontzet. Dit is een van de wijzen waarop onze vereniging cultuur, geschiedenis en folklore presenteert en bewaart voor het nageslacht. Wie van de jongeren weet nog wat van het oudste rijdende vervoermiddel dat wij kennen? Tijdens deze wedstrijden wordt altijd door de presentator uitleg gegeven over de aanspanningen die mee rijden.

Lezingen en excursies:

Dan werden en worden weer gehouden de lezingen over: het omgaan met paarden, het restaureren en onderhouden van rijtuigen, het gebruik van tuigen en last but not least het onderdeel kleding, die passend bij het rijtuig dient te zijn en ook nog liefst uit de tijd van het bouwjaar van het rijtuig. Ook worden excursies gehouden naar stallen waar onze leden hun kennis kunnen vergaren.

Het winterseizoen

Het winterseizoen wordt door de meeste leden gebruikt om de rijtuigen goed te onderhouden, de tuigen weer een goede beurt te geven, de kleding weer perfect te maken, de rijtuiglampen te verzorgen en voor velen: kijken of er nog iets nieuws aangeschaft moet worden.