Het is vandaag 08 August
Facebook

Vrienden van het Aangespannen Paard Noord-Holland

ALV 2020
Lees verder »

Voorjaarsrit 2010 Friesland

 

 

Sexbierum…

De gezelligheidsrit te Harlingen was zeer geslaagd en dat kwam niet door “sex, bier of rum” (zoals de titel wellicht doet vermoeden), maar dat was wel de naam van het dorpje waar we de eerste stop hadden.

Met achttien aanspanningen, een heerlijk zonnetje en enthousiaste menners/paarden, beloofde het een zeer mooie dag te worden.

Er moest natuurlijk ook bijgekletst worden, want de “vrienden van het aangespannen paard” hadden elkaar alweer een tijdje niet gezien. Onder het genot van een drankje kon dit dan ook uitgebreid plaats vinden.


De rit ging verder van sexbierum richting de dijk, via Oosterbierum. We reden in een lekker tempo dwars door het boerenlandschap en langs kleine dorpjes. Met het zonnetje erbij kon iedereen genieten van een wijds landschap met hier en daar mooie boerderijen en andere leuke bezienswaardigheden. Via Kloosterlidlum en Dongjum (op dit moment kreeg ik toch echt het vermoeden dat Piet Kuijn deze leuke gezelligheidsroute had uitgezet op basis van vreemde dorpsnamen) reden we alweer aan op de tweede stop waar de paarden even goed konden uitrusten.

Omdat veel paarden in de winter minder bewegen moet hun conditie nu weer een beetje worden opgebouwd en daar werd mooi op ingespeeld, want er was om de 8 kilometer een stop/pauze. Menners en paarden hoor je daarover niet klagen, want tijdens zo’n stop kunnen de paarden rusten en is het reuze gezellig.


Met recht een echte “gezelligheidsrit” dus. Geweldige organisatie weer, superleuke route en iedereen uitte ook weer veel dankbaarheid naar de mensen die tijdens de rit het verkeer stoppen zodat we veilig en verantwoord door kunnen rijden.

’s Middags werd de zon nog feller en kon de dag al niet meer stuk. Ontspannen reden we langs alle landerijen en soms door een oud dorpje. Tussendoor was er ook veel bekijks van inwoners die de lange keten van paarden en wagens toch echt wel konden waarderen.

Na de derde stop, waar we weer flink werden verwend met hapjes en drankjes, reden we door naar Wijnaldum Op het eind van de rit reden we nog door het centrum van Harlingen.

Na een prachtrit van 28 kilometer waren we weer terug op het inspanterrein waar de paarden na een goede verzorging weer op de trailer werden gezet. Als klapper op de vuurpijl kregen we ook nog een vrolijk bosje tulpen mee naar huis. Met een verbrande neus, maar zeker voldaan van een heerlijke en vooral gezellige rit met de Vrienden van het aangespannen paard, kijk ik alweer uit naar de volgende gezelligheidsrit!

 


Tessa van Heumen

Powered by: WebBuro WebBuro