Het is vandaag 04 July
Facebook

Vrienden van het Aangespannen Paard Noord-Holland

ALV 2020
Lees verder »

Nieuwsbrief maart 2020 

  

Beste Vrienden,                                                                                                                           

Hoe bijzonder zou het zijn geweest als wij, nog maar net in functie, een activiteit met de arrenslee hadden mogen organiseren.  Maar stormen en veel regen waren ook deze winter weer ons lot en de arrensledes, waarvan ik niet weet hoeveel aanwezig bij onze leden, zijn ook dit jaar weer op zolder gebleven. Het voorjaar dient zich aan.  Inmiddels stofferen de schapen met vele lammetjes, het Texelse landschap.  Even een drukke tijd nu onze 155 schapen aan het lammeren zijn en er ook nog wel werk wacht voor de bieten en granen de grond in kunnen, kijk ik toch alweer uit naar de tijd dat de paarden ingespannen kunnen worden.  

 

Maar gezien de bijzondere omstandigheden waarin we met het coronavirus terecht zijn gekomen is het onzeker of de activiteiten, die voor ons op de agenda staan, door zullen kunnen gaan.  

Wie mij kent zal begrijpen dat ik bij de groep mensen zat, die dacht dat het een iets zwaarder griepje leek dan gemiddeld.  Maar inmiddels is ons allen duidelijk dat we sociaal en economisch in een zeer moeilijke situatie terecht zijn gekomen.  Met de vraag hoelang dit nog gaat duren en hoe gemeente en ondernemers de activiteiten oppakken als deze crisis voorbij is. We wachten af, maar zoals u verder leest pak ik het toch maar met enig optimisme op.  

 

Op 22 februari is het nieuwe bestuur voor de eerste keer met elkaar in vergadering geweest.  

Daarin zijn de taken als volgt verdeeld:  

Henni Smit: Secretaris  

Peter Hoffer: Penningmeester  

Frans van der Blonk: Waarnemend voorzitter, verantwoordelijk voor de materialen en opgave gezelligheidsritten.  

Marianne Wijdenes: Inkoop van de prijzen, opgave ringsteken.  

Ellen Wijdenes: Inkoop van de prijzen, beheer website en Facebook.  

Mijn taak als voorzitter: Algemene bestuurszaken en representatie.  

 

De overschrijvingen, overdracht en naamsveranderingen bij Kamer van Koophandel en Rabobank is inmiddels geregeld. Wij zullen u een verzoek doen tot automatische incasso van de contributie. Dit mede op verzoek van een aantal leden op de algemene leden vergadering van afgelopen februari.  Makkelijker voor penningmeester en geeft hem de kans na de vergadering ook even gezellig aan te zitten.  

 

Wij hebben besloten de organisatie van Nederlands Kampioenschap ringsteken op ons te nemen.  

Dit in samenspraak met Dhr Roy Schoonhoven van de 8 oktober commissie in Alkmaar en Dhr. Johan Haasnoot van de NVTG.  Zoals gezegd op de ALV is 8 oktober laat in het seizoen en is op een dag midden in de week mogelijk een nadeel. Maar wij zagen te veel bezwaren om het in ander dorp of stad te gaan organiseren. Met de vergunningen die nodig zijn, sponsoren zoeken, verkeersregelaars enz. is dan best een klus.  

Het comité “Alkmaar Ontzet” is er trots op dat het NK in Alkmaar zal plaatsvinden. Enige hobbel kan nog zijn dat de gemeente problemen ziet met de verandering van het parcours. De NVTG is akkoord en heeft het al op de site in de agenda gepubliceerd.  

 

I.v.m. bestuur wisseling bij N.V.T.G. is Mevr. Evelien Ketz onze contactpersoon geworden en zij zal via nieuwsbrief de leden oproepen tot deelname. Was het in het verleden deelname na voorselectie van de diverse men- verenigingen, nu zal het een open kampioenschap zijn maar natuurlijk wel met authentiek gerij.  

 

Op 2 maart heeft een gesprek plaats gevonden met Mevr. Hartog over het ringsteken in Hoorn.  

Vorig jaar was er wat onvrede over het verloop van de dag. Een te kort optreden van ons, mede door het minimale aantal deelnemers. Daar willen we wat aan gaan doen. Met de afspraak dat we vooraf aan het ringsteken een rondrit maken door Hoorn en bij een te kort aantal authentieke koetsen, de acceptatie deelnemers met een representatieve recreatiewagen mogen deelnemen zijn de grote bezwaren uit de lucht. Zoals het er nu naar uitziet zal het ringsteken in Hoorn op 22 juli doorgaan.  

 

De eerste activiteit die op de agenda stond, de bloemenrit in Limmen op 25 april, georganiseerd door de familie Baltus, is wegens het heersende corona virus afgelast. Dit betreurt ons allen, want ik heb de rit vorig jaar met veel plezier mogen rijden en had hem dan ook van harte aanbevolen. We hopen voor een mooie herkansing in 2021.  

 

De ringsteekwedstrijd op 2 mei die in het teken staat van 75 jaar bevrijding in Opperdoes, mede georganiseerd door Ellen en Marianne Wijdenes, kent een flink aantal deelnemers en belooft een mooi evenement te worden. Echter dit evenement benoem ik nu wel maar lijkt, nu ik de minister-president heb horen spreken, te dichtbij om door te kunnen gaan. We houden vinger aan de pols en nieuws hierover kunt u lezen op onze Facebookpagina en website.  

 

Hier onder kunt u een voorstel stukje lezen van Henni Smit. Andere bestuursleden zullen in de volgende nieuwsbrieven zich aan u voorstellen.  

Tenslotte wens ik leden werkzaam in zorg, dienstverlening of andere vitale functies, sterkte met hun taken. En voor een ieder: blijf gezond.  

Vriendelijke Groet, Jaap Lap Voorz.  

 

Uw nieuwe secretaris stelt zich voor:  

Veel van jullie zullen mij wel kennen, ik rij al een aantal jaren mee met de ringsteekwedstrijden, maar ik wil mij toch even voorstellen. Ik ben Henni Smit, woonachtig in Venhuizen met mijn vriend (en de huidige penningmeester) Peter Hoffer. Wij hebben achter ons huis een Friese merrie van 22 jaar, een IJslandse ruin van 23 jaar en een Shetlander ruin van 8 jaar. Allen lopen aangespannen en onder het zadel. Verder hebben we nog een paar kippen, een hond en parkieten.  

Waar is het ooit begonnen…. Ik denk dat ik erfelijk belast ben met het paardenvirus, van mijn vaders kant ging mijn opa vaak de draverijen af en mijn oom (Andries Smit) heeft al heel lang Friese paarden waar hij regelmatig een veulen mee fokt. Mijn vader gaat er ook graag mee op pad en helpt Andries met het beleren van het jonge spul. Bij mijn moeder op de boerderij hadden ze ook altijd al paarden, voor het werk en later voor de jongens die er mee naar de rijvereniging gingen.  

Al jong was ik al weg van paarden, voorzichtig de eerste ritjes op de grote Friezen van Andries met mijn vader er op de fiets naast, daarna op “echt” paardrijles bij de manege in de buurt, verzorg pony’s en later een verzorg Fries, die als eigen beschouwd mochten worden. Een andere pony, een mooie New Forrest, heb ik op 24-jarige leeftijd nog voor de wagen beleerd met hulp van vader.  

Na wat omzwervingen op de andere kant van de aardbol kreeg ik een vaste baan en kocht ik mijn huidige IJslander Reynir, nu ongeveer 18 jaar geleden. Ook daar heb ik heel wat avonturen mee beleefd en ook hem heb ik voor de wagen beleerd. Ik heb met hem wat ringsteekwedstrijden gedaan maar hij werd op zijn zacht gezegd nogal heftig op de baan en nadat hij besloot de jurywagen in Medemblik van binnen te bekijken vond ik dit hoofdstuk wel afgesloten. Het moet wel veilig blijven tenslotte.  

Daarna hebben we het lamoen van mijn rijtuig aangepast en mocht ik gebruik maken van de Friese merries van Andries. Daarmee heb ik flink wat prijzen binnengesleept voor bestgaande Fries en ook het ringsteken bleek met een braaf paard een leuke en succesvolle bezigheid.  

Ik ben in aanraking gekomen met de Vrienden van het Aangespannen Paard via Jaap Mus, die mij overtuigde dat het leuk was om bij de club aan te sluiten. Nou dat gebeurde. Zodoende vond ik het jammer dat er sprake was van opheffing van de club en hebben Peter en ik, samen met de vier anderen van het nieuwe bestuur, ons kandidaat gesteld. Deze mooie traditie mag niet verloren gaan, iedereen trots op paard en rijtuig en zo mooi om dat te tonen aan het publiek, met het wedstrijdelement van het ringsteken erbij. Dus we gaan ervoor om deze traditie in stand te houden. 

Hopelijk tot snel. 

Met vriendelijke groet, Henni Smit 

Powered by: WebBuro WebBuro