Het is vandaag 17 June
Facebook

Vrienden van het Aangespannen Paard Noord-Holland

23
06
gezelligheidsrit juni 2019
start 10:30 zaanse ruiters wormerveer
gezelligheidsrit Texel 30 mei 2019
Lees verder »
verslag bollenrit Limmen
28-04-2019 00:00:00
Jaap Mus

Koningsdag 2019: Koetsentocht tijdens de Bloemendagen van Limmen

 

 

Een paar weken geleden belde Jaap Lap ons op met een uitnodiging om met hem mee te rijden tijdens de Bloemendagen van Limmen op Koningsdag,  zaterdag 27 februari.

 

Vanuit onze huiskamer kwam het dringende verzoek om nog even niet direct enthousiast JA te roepen, dus zei ik ongemakkelijk tegen Jaap Lap dat ik hem wel even terug zou bellen.

 

Licht geïrriteerd om deze abrupte beëindiging van het gesprek draaide ik mij om en zag een schaterlachende Ferry achter mij, die zei dat ze eerst even wilde kijken of haar rijtuigkleding nog paste. Oh ja en doe jij het ook even, want we zijn allebei iets aangekomen.

 

Dáár had mijn lieverd een punt: We zijn beiden iets (ondergetekende behoorlijk wat) aangekomen sinds we ruim drie jaar geleden gestopt zijn met roken. Een sprong in de lucht bij de één en een ingehouden sixpack bij de ander, zorgde voor grote opluchting: De rijtuigkleding konden we beiden nog aan. 

 

Snel Jaap terug gebeld en de uitnodiging met beide handen aangepakt. Hierna werd het twee weken lang mooi en warm weer. Twee weken lang en de Koningsdag naderde snel met donkere wolken. Geen opwarming van de aarde, wel kans op behoorlijk wat buien. 

 

We schrijven Koningsdag 2019, zaterdag 27 april. 

De dag brak regenachtig en koud aan. Ferry had alles klaargelegd om er toch wat warm bij te zitten. Snel een paar regenjassen en paraplu’s bij elkaar gegrist en óp naar Limmen. 

 

Nadat we Jaap en zijn groom Martin Witte hadden opgezocht, werden we blij verrast met veel bekende gezichten uit de wereld van de hippische sport: Juryleden Bé Bekkering met echtgenote  en Marian Ritsema met schrijfster Alice. 

 

Om 10.30 uur gingen 11 aanspanningen, waarvan de meeste klassiek en authentiek van start. 

Zover wij konden inschatten, waren er 4 leden van de VAPNH aanwezig:

Fons Denneman, Louis Al, Jaap Lap en Ben Meijland. Hiernaast deden er nog een aantal deelnemers uit de directe omgeving mee en ook een aanspanning uit België liet zich zien. Een internationaal gebeuren dus. Wij zaten heerlijk achterin de Victoria van Jaap en genoten weer ouderwets van zo’n prachtige rit. De regen was gestopt en de zon ging schijnen…. En zó heurt het ook, niewaar?!

 

Vóór en tijdens de rit, werden er 5 aanspanningen gekeurd op punten zoals kleding, tuigage, conditie van het paard, het rijtuig en het gehele plaatje. 

Drie aanspanningen kwamen voor een prijs in aanmerking en dat waren:

1eprijs De Belgische aanspanning

2eprijs Jaap Lap

3eprijs Ben Meijland.

 

Jaap was in jubelstemming, want als je het een beetje wilde opkloppen dan was Jaap eigenlijk de beste Nederlander. Ja, hier mag de VAPNH trots op zijn. 

 

De organisatie was in prima handen bij José Baltus van het gelijknamig Loonbedrijf. Het hele gezin Baltus, familieleden en vriendengroep waaronder Jolanda Admiraal, werd ingezet om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen: Twee tussenstops voor een broodje en een kop koffie; Een warme maaltijd na afloop en verkeersbegeleiders op Solexen om ons tijdens de tocht te begeleiden. 

Veel werk maar toch hoopt José  dat de prijswinnaars volgend jaar wat meer concurrentie krijgen.

 

De VAPNH heeft leden met mooie rijtuigen, die niet zouden misstaan in dit geheel, dus geef je op zodra de uitnodiging voor 2020 in de nieuwsbrieven verschijnt. Ook hoef je geen lid te zijn van de NVTG om deze rit mee te rijden.  De organisatie van deze Koetsentocht zal u dankbaar zijn. 

 

 

Wij hebben in ieder geval enorm genoten door mee te mogen rijden met “De Beste Nederlandse Aanspanning” van deze dag. Jaap en Martin, enorm bedankt.

 

 

Met vriendelijke groet en tot een volgende keer,

 

Jaap en Ferry Mus

Powered by: WebBuro WebBuro